El – vad kan man göra själv?
Att äga eller hyra en bostad medför ett visst ansvar för att elen och alla typer av eldrivna apparater och installationer fungerar som de ska. Det kan gälla allt från vardagsrumsbelysningen till hemmastereon eller diskmaskinen. I en villa ligger det ansvaret helt och hållet på villaägaren medan om du bor i en hyresrätt eller bostadsrätt delar du ansvaret med fastighetsägaren eller hyresgästföreningen. Dock gäller att de installationer du utför på egen hand ligger helt under ditt personliga ansvar.
Bor man då exempelvis i en gammal villa eller i ett äldre radhus kan det vara bra att kontakta en elektriker för att försäkra sig om att elen fungerar som det ska. Sladdar blir slitna och torra med åren och även elinstallationer kring kök och tvättstuga kan behöva ses över med jämna mellanrum. Detta är någonting som du gör bäst i att lämna över till en utbildad fackman. I samma veva kan det vara smart att installera en jordfelsbrytare om du inte redan har en sådan. Den ser till att bryta strömmen om olyckan skulle råka vara framme. Även denna installation bör överlåtas till en utbildad och behörig elektriker.
Saker som du kan göra själv för att se till att din el fungerar som den ska, och som inte kräver en utbildad fackman, är relativt få. Dock finns det mindre insatser som du kan göra för att förbättra säkerheten där hemma:
-Se till att du har nya och fräscha apparatsladdar och förlängningssladdar. Dessa bör bytas ut med jämna mellanrum och det kan även vara bra att installera säkra förlängningssladdar med strömbrytare där du enkelt behöver kunna komma åt och bryta strömmen.
-Sortera dina sladdar ordentligt och se till att undvika att ha sladdar som är ihoptrasslade. Detta kan lätt leda till kortslutningar eller kabelbrott.
-Undvik att överbelasta dina väguttag. Var noggrann med att se till att du inte har alltför många applikationer anslutna till endast ett vägguttag. Detta kan leda till överbelastning som i sin tur kan orsaka eldsvåda. Ta reda på hur många faser du har i din bostad och försök fördela elen så jämnt som möjligt över dessa.
-Gå över dina uttag och kontrollera att alla är jordade. Sedan 1994 är det krav på att alla nybyggda hus ska ha jordade uttag. Har du ett äldre hus rekommenderar vi varmt att du även då byter alla ojordade uttag mot jordade. Själva bytet bör du dock överlämna åt en utbildad elektriker.
Andra inlägg
- Effektiv och enkel elbilsladdning i BRF
- Laddstolpar för bostadsrättsföreningar ökar värdet
- Effektiv batterilagring för solceller
- IMD – en energirevolution för moderna bostadsrättsföreningar
- Solceller ger en ljus framtid med hållbar energi
- Eljour Eskilstuna - vanliga frågor
- Experttips för elinstallationer och energieffektivitet i Falun
- Solceller Göteborg - en trygg investering?
- Vem ringer man – elektriker eller medium i Norrtälje?
- Energideklaration inför försäljning av hus